Sider

onsdag, juni 15

Gullranke - planten for urutinerte plantevenner.

Epipremum pinnatum er planten for dem som ikke har grønne fingre.
Gullranke er en stueplante som kan bli temmelig gammel (20 - 30 år), og når den i tillegg er hardfør og tåler mye vanskjøtsel er den en sikker vinner hos en urutinert plantevenn. Gullranke regnes også med til de plantene som renser luften og er bra for inneklimaet.
Som slyngplante kan den vokse i alle retninger og kan klatre ved hjelp av luftrøtter. Gullranke er en plante som kan bli svært lang. Planten kan like gjerne bli hengende på vegg eller slynge seg rundt et helt rom, men er også dekorativ i en kurv eller krukke som henger fra taket. Til og med i akvarier kan den klare seg som fri flytplante eller festet på bunnen med rot. Denne planten kan trives godt på badet dersom en gjerne vil ha en plante her, kanskje ikke så rart siden den er en tropisk klatreplante.
Planten er svakt giftig for mennesker, og ved hudkontakt kan den hvite plantesaften gi en kortvarig irritasjon.
L:125CM VEGG
Stell
Gullranke regnes for å være en plante som trives i skyggen, men den tåler også å stå lyst. Det er særlig de plantene med gulaktige tegninger som trenger mest lys. Om planten settes mørkt vil mønstret i bladene langsomt forsvinne. De helgrønne variantene er de som klarer seg best på et skyggefylt sted. Planten trives i varm stue hele året.
Dersom den mister blader på lange stilker kan den skjæres tilbake for å gjøre den mer buskete. Det er lett å lage nye planter ved å ta avskårne stiklinger og stikke disse i jord, vanligvis vil de da lett danne nye røtter.
Gullranke kan få jevnlig gjødsel og vanning i sommerhalvåret. Om vinteren gis det sparsomt med vann og ingen gjødsel. Planten gror sent, og siden den vanligvis ikke blomstrer, trenger den derfor lite gjødsel.

Dusjing
Når planter står inne hele året blir det ofte mye støv som legger seg på bladene. Ikke vær redd for å dusje plantene godt, det vil de sette pris på - husk at plantene puster gjennom bladene.
Grønne planter har vist seg å være bra for inneklimaet ved at de renser luften og tilfører oss livsviktig oksygen, dessuten mener de fleste av oss at plantene også gir oss trivsel og hygge.

1 kommentar:

  1. Juhuuu!! Jeg har plantet om gullranka rett!!! hi hi... satte grenene i oasis i jorden og håper at det blir et bra resultat;o)Bloggen er lettlest og jeg lærte masse nytt;o)

    Har åtte gullranker, tre fredsliljer og x antall andre slag i en liten leilighet. Den ene gullranke som er 3 m lang;o) men fem har bestemt seg for å krangle og har blitt pjuskete.
    Hvorfor blir bladene plutselig gule?? de får vann og gjødsel som de skal, men neida!!! de har en selvmordspakt el no trur jeg!!! det er de jeg har plantet om og samlet i 3 potter. så litt teit ut med kun en gren som hang med ett blad i enden, hi hi...

    Krysser fingrene for at de klarer seg! Plus er litt stolt av plantene mine, for jeg har endelig fått det til. Har et par venninder sm er meget imponert over plantene mine! ( har tidligere klart å drepe både lyng og kaktuser!!)

    SvarSlett