Sider

onsdag, juni 15

Bonsai - et tre i potte..

Bonsai er kunsten å dyrke miniatyrtrær i potte. I utgangspunktet kan bonsaitreet være en helt ordinær tresort som formes ved regelmessig trimming. Resultatet er en svært dekorativ plante, men også en fascinerende hobby som skal gi balanse og harmoni til sjelen så vel som til hjemmet. Ordet bonsaier er japansk, og betyr potteplante. Bonsaikunsten oppsto i Kina for mer enn to tusen år siden og kom til Japan først i det 6. århundre sammen med buddhismen. Herfra har kunsten spredt seg videre utover resten av verden. En bonsai regnes gjerne for å være et levende kunstverk, hvor de eldste fortsatt levende bonsaitrær er nær 400 år gamle.

Klokskap og hjertevarme

Som annen østlig kunst, er også den japanske bonsaikunsten ikke bare et sett med dyrkingsoperasjoner av et miniatyrtre. Det er også en hel filosofi, med stikkord som rettferdighet, klokskap, hjertevarme og hensynsfullhet. Omtanken og tålmodigheten som legges ned i dyrkingen av et personlig bonsaitre skal reflektere måten man bør møte andre utfordringer i livet på. En lærdom som kanskje er viktigere enn noen gang i dagens hurtiggående multimediasamfunn. For å oppnå suksess er det nødvendig å behandle bonsaien seriøst, og vise den rikelig med kjærlighet og oppmerksomhet.
Med riktig og omsorgsfull dyrking kan den leve i århundrer - faktisk enda lenger enn tresorten ville gjort hvis den fikk vokse fritt i naturen.
BONSAI PEJING

Himmel og jord i ett

Den japanske bonsaikunsten kretser rundt prinsippet om å skape et bilde av himmel og jord i ett. Rent teknisk er formålet å bevare størrelsen til en potteplante, men proposisjonene til et fullvoksent tre i sine naturlige omgivelser. Det er du som former ditt bonsaitre og setter ditt eget preg på hvordan du klipper den.

Stell og vanning:

    http://www.cgf.no/JTBD_SKISSER/JTBD_C/JTBD_GRUPPER/1_PUR-KLASS/Bonsai.jpg
  • Vann planten rikelig for så å la jorden suge det inn og nesten tørke før du vanner på nytt. Jorden i potten må ikke tørke ut helt, men skal holdes litt fuktig. Pass på ikke å overvanne.
  • Vann planten ovenfra over bladene en gang i uken slik at bladene holder seg pene og ikke blir støvete. Ikke vann bonsai på meget solrike dager, da bladene lett kan bli forbrent. Om vinteren skal bonsai kun ha litt vann.
  • En bonsai skal helst pottes om hvert tredje til femte år. Når du potter om bør røttene trimmes ned til to tredeler av lengden slik at størrelsen holdes i sjakk. Hvis ikke kan treet i teorien vokse til naturlig størrelse.
  • Pakk inn potten om vinteren slik at jorden dekkes med ca 5 cm. Slik unngår du at planten tørkes ut. Potten skal ha enkel form og ikke ha iøynefallende farge.
  • Som en hovedregel skal nåle- og løvbonsai stå ute i det fri året rundt på en solrik plass, mens de tynnbladede sortene anbefales å stå i halvskygge.
  • Husk at bonsaitreet har de samme egenskapene som treet i naturen.
    Det blomstrer, bærer frukter og mister blader om vinteren.
En mann som lenge har hatt Bonsai trær som hobby er Charles M, han har en fantastisk hjemmeside dær han forteller om Bonsai treet og hvordan man kan ta best mulig vare på det og hvordan man skal stelle med det..  kuromatsubonsai.com heter nettsiden hans.. Lærerikt og spennende, Det var her jeg fannt ut at min Ficus Ginseng kunne dyrkes om til et bonsai tre..  Å det går visst fint ann enda så gammelt som det er..  med rett trimming og jord og mye tolmodighet så skal det funke..  Gleder meg til å prøve.. :)

    1 kommentar:

    1. Flott informativt svar, nå vet jeg litt mer! Hvor dypt skal det plantes? På forhånd takk for svar!

      SvarSlett